Calabria, terra salbatica


Calabria – terra salbatica

 

???????????????????????????????

Scriu dupa multe luni…nu am scuze, stiu. Insa m-am gandit sa reiau scrisul cu povestea ultimei vacante asa cum v-am obisnuit sa fac.

Anul acesta imi era tare dor sa merg din nou in Sardinia (in fiecare an ma ia dorul) insa Marco m-a convins sa mergem in Calabria! Nu i-a luat mult sa ma convinga, aveam deja in plan sa mergem si in Calabria cat de curand. Ca si idee (toti stiti probabil unde este dar vreau sa romantez un pic) Italia este cizma care pare un picior gata sa loveasca mingea iar piciorul practic cuprinde in varful lui, una din regiunile cele mai salbatice si frumoase ale Italiei si Europei – CALABRIA.

Ca de obicei am rezervat din timp intr-un residence foarte intim si dragut, chiar pe plaja (trebuia doar sa urcam si sa coboram cateva scari). In acest residence am stat 2 saptamani si am venit de la Milano direct cu masina, practic sunt 1300 km circa , in 12/13 ore se ajunge. Cine vine din afara Italiei, poate ajunge cu avionul la Roma si de acolo poate inchiria o masina eventual. Sau puteti lua trenul, depinde ce exigente si ce buget aveti evident…de la Roma sunt 600 km in jur de 6 ore cu masina. Sau puteti ajunge la aeroportul Reggio Calabria dar nu cred ca este zbor direct din Romania inca.  Sau direct din Romania cu masina insa luati-va 3 saptamani de vacanta ca drumul e lung :).

Am ales sa mergem la sfarsitul lui august, inceputul lui septembre pentru ca este cea mai buna perioada, nu este aglomeratia care este in august, soarele nu arde ca la inceputul lui august (arde oricum dar mai putin) ca sa stam 2 saptamani.

Calabria este printre regiunile cele mai fermecătoare și virgine din Italia de Sud care cuprinde munti inalti, paduri extinse, orașe istorice, toate înconjurate de marea de cristal…de fapt de 2 mari – Marea Tirena si Marea Ionica. Calabria a facut parte din Grecia Magna iar ruinele sale istorice si amprentele lasate sunt o marturie vie acestei istorii vechi. Coasta de vest oferă peisaje de o frumusete rara, o relaxare feerica, cu o atmosferă ce amintește de vremurile pierdute. Noi am stat la Capo Vaticano langa Tropea , un orasel superb de pe Coasta Zeilor (asa se numeste aceasta parte a Calabriei – Capul Vaticano, coasta zeilor). Coasta zeilor este de o frumusete de nebanuit, o frumusete pristina care rar mi-a fost dat sa vad. Plaje superbe cu nisip alb, roci unde se poate face snorkelling si pesteri incredibile, iata peisajul care ne-a fost laitmotivul aceste vacante.

Orasul cap de provincie este Reggio Calabria, ultimul oras/loc din peninsula italiana din sud pentru ca din Reggio Calabria se trece in Sicilia prin stramtoarea Messina, oras in stil baroc, oras de mare.  Alte orase demne de vizitat : Catanzaro, Crotone, Lamezia Terme, Pizzo Calabro…

Insa noi in acest an am zacut la greu pe plaja superba si alba cu apa de o culoare extraordinara…la umbra vegetatiei mediteraneene pe care atat o ador! Nu stiu voi dar pentru mine relaxarea in acest fel este maximul de relaxare dupa un an de munca stresant…eu asa vad vacanta “mare” …pentru vacantele din an mai mici sau weekend-urile prelungite pot face si altceva insa marea este in sufletul meu, nu pot trai fara ea. Si nu pot trai fara Italia, dar de fapt asta stiti deja :).

De pe plaja vedeam insula vulcanica Stromboli care face parte din cele sapte frumoase Insule Eoliene de pe coasta de nord siciliana. Cand soarele apunea, se vedea in departare insula si pot sa spun ca am asistat la unul din cele mai frumoase apusuri de soare vazute vreodata daca nu cel mai frumos (vedeti din poze desigur). Insulele Eoliene sunt un paradis terestru care a absorbit mii de ani de culturi diferite: fenicieni, greci, romani și arabi care au lasat un pic din istoria lor pe aceste insulite, in Calabria si in Sicilia. Insula Stromboli este nu numai una din nenumarate insule frumoase din Marea Mediterană, dar este singura insula de origine vulcanica a carei activitate vulcanica are loc fara încetare, chiar si in fața ochilor voștri. Am vizitat si noi Stromboli si am ramas impresionati de viata care continua in ciuda eruptiilor (mici) care au loc la fiecare 10/20 minute –  sunt 500 de persoane rezidente in 2 mici localitati. Plaja este neagra evident si este destul de ciudat sa faci baie acolo, eu nu am putut pur si simplu insa am luat 2 pietricele mici vulcanice acasa. Stromboli a avut parte de eruptii violente in trecut , una  dintre ele chiar la inceputul acestui secol si atunci a existat o evacuare in masa si a fost o perioada nelocuita. Dar in 1950 a fost turnat un film cu Ingrid Bergman denumit “Stromboli (pamantul zeilor)” care a facut ca mica insulita sa fie din nou populata si cautata pentru mici vacante.

La Tropea am fost aproape in fiecare seara pentru ca este o localitate foarte frumoasa, situata pe o roca inalta (vedeti din poze cat e de maiestuoasa) unde putem admira Manastirea Franciscana sau catedrala Normanda din al 12-a secol. In interiorul catedralei normande vedem imaginea Fecioarei Maria de România pe o icoana bizantina, despre care se spune că a salvat Tropea… asta nu stiam nici eu si am ramas placut surprinsa! Oraselul Tropea este foarte cool, ticsit de barulete, restaurante, localuri si hoteluri unul mai frumos ca altul plin de turisti straini , mai ales germani si englezi.

Ceramica din zona este impresionanta, am cumparat si noi cateva obiecte iar preturile foarte accesibile. Preturi accesibile de altfel cam in tot ce inseamna restaurant si gastronomie – de exemplu 2 pizze, 2 beri mari, 2 deserturi, 2 cafele…total 25 € pentru amandoi!

Bucataria calabreza este simpla insa bazata pe sapori puternice, putem specifica Nduja de Spillinga , un fel de salam picant care se unge pe paine sau pe bruschette, se poate utiliza cu paste, pizza…cine adora picantul, aici e casa lui!  Sau ceapa rosie de TROPEA , o nebunie, ardeii rosii iuti pe care ii vezi oriunde agatati si care sunt denumiti de localnici Viagra Calabreza J , legumele sub ulei, uleiul de masline si branza pecorino – ca sa mentionez cateva produse din gastronomia Calabriei. Evident ca Marco a gatit de cateva ori utilizand produsele locale si proaspete pe care le cumparam odata la 2 – 3 zile dar am si iesit destul de des mai ales ca preturile erau foarteeeee decente si meritau.

Plaja de unde am facut sute de fotografii este plaja Tonnicello, de data asta am schimbat cu greu locatia si practic am stat aproape tot timpul in residence. Am platit 650 € ptr 2 saptamani si a meritat cu siguranta, deja vrem sa ne intoarcem in acel loc minunat…

Parfumul Calabriei si a produselor ei, peisajele extraordinare, oamenii locului care sunt foarte deschisi, draguti si de o simplitate de neinchipuit, fac din aceasta regiune un loc cu adevarat atins de Zei si binecuvantat. Recomand din tot sufletul sa vizitati Calabria si frumusetile ei si veti ramane placut surprinsi.

Am terminat vacanta cu o vizita la Orvieto – un oras toscan cocotat pe stanca , un fel de fortareata oras de care m-am indragostit. Voi scrie despre Toscana curand :).

Va las in compania pozelor si a peisajelor sper ca acest jurnal de vacanta sa va placa si daca aveti intrebari de orice fel , chiar va rog sa o faceti si promit ca nu mai las atat de mult timp sa treaca pana sa raspund!

O seara buna tuturor!

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

DSC09342

???????????????????????????????

DSC09367 DSC09404

???????????????????????????????

DSC09411

??????????????????????????????? DSC09434

???????????????????????????????

DSC09437

???????????????????????????????

DSC09493

???????????????????????????????

???????????????????????????????

DSC09542

???????????????????????????????

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

??????????????????????????????? DSC09656

???????????????????????????????

DSC09676

DSC09688

DSC09697

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

IMG_3727

IMG_3740

IMG_3800

18 gânduri despre “Calabria, terra salbatica

  1. buna. imi poti da te rog mai multe detalii legat de locatia unde ai stat? cum se numea? unde ai gasit-o? intentionam si noi sa mergem in vara, deja caut cazare si mi-a placut foarte mult ce am vazut in pozele tale 🙂 si eu cautam tot asa ceva de leneveala…

    • Buna si mersi de vizita!
      Locul unde am stat se numeste La meridina (www.lameridiana,info) si este un residence (nu hotel) la vreo 10 km max distanta de Tropea si vreo 2 ore de Reggio Calabria. Este un loc fara pretentii, simplu insa curat, dar nu te astepta la cine stie ce (poate exact asta cauti 🙂 ).
      Nu stiu cum vei ajunge acolo, vii din Romania? Sau din Italia?

  2. Buna, merci frumos pentru raspuns! Este pe plaja situat, nu? Cum este zona pentru copii? Apa este calda? Noi venim din Romania, o sa fim 2-3 familii cu copii. As mai vrea sa te intreb daca miturile legate de Calabria ca si infractionalitatea sunt adevarate? 😀 Multi mi-au spus ca nu ar fi safe sa merge acolo, mai ales cu cei mici. Merci inca o data pentru info!

    • Buna Andra…hahahah, m-ai facut sa zambesc!!! Oare de unde ai cules aceste mituri? cine le*a spus? de unde le-ai auzit ? cred ca sunt la fel de adevarate ca si mitul ca in romania turistii trebuie sa se fereasca de anumite zone ptr ca vor fi furati etc. Orice tara cu ale ei cu siguranta (nici la noi nu suntem per roze la turism sau gresesc?) oamenii din Sudul italiei (Puglia, Calabria, Sicilia) sunt atat de draguti si calzi ca vei ramane impresionata. Si o sa iti para rau ca ai putut gandi asa.
      da mi un email si iti scriu mai multe pe email ca asa prin mesaje aici pe blog e mai lung totul :).
      Deci, imi dai emailul si iti scriu mai multe.

      O intrebare: sunteti comozi de obicei? Sorry de intrebare dar romanii in general sunt (in general evident, nu e personal 🙂 )…ptr ca residence ul este pe plaja, au umbrelele lor private deci din acest pct de vedere este perfect. Cum vezi din primele 2 poze, coboram niste scari direct din casa si eram pe plaja in 5 minute.
      astept mail si vorbim mai incolo. Ciao 🙂

      • Banuiam ca sunt mituri si preconceptii, dar am zis, ca o mama responsabila, sa iau pulsul totusi, tu fiind mai aproape 🙂 Pana acum cu cei mici ne-am dus in Grecia, diverse insule, unde ne plimbam in fiecare zi pe alta plaja, mai greu sau usor accesibile, mai aproape sau mai departe de vila unde stateam, deci nu suntem neaparat comozi. Anul acesta, as vrea in schimb sa stam mai potoliti, de acea mi-as dori o cazare pe plaja sa nu mai fim obligati in fiecare zi sa plecam cu masina. Mail-ul meu este andra.chersulick@yahoo.com

      • Buna , superb blog , superba vacanta ! Sunt 3 ani de cand ati scris aici..de aceea ar fi o minune sa imi raspundeti . Impreuna cu viitorul meu sot am dori sa mergem in luna de miere in acelasi loc unde ati fost si dv, Plecam din Romania . Daca imi puteti da cateva detalii… va las aici mail-ul meu : alexandra.p.gradinaru@gmail.com
        Va multumim !

      • Aveți dreptate, am lăsat blogul deoparte si rau am făcut, acum am si un bebe si nu imi e usor deloc! Daca mai sunteți jnteresati, ii scriu persoanei De la residence si va pun cc in email, nici o problema! Aștept răspuns eventual pe luisonlore@ gmail.com

  3. 7 ani am trait an reggio calabria. Mafie mare!!! Rosarno Gioia tauro. Melicucco gioiosa nicotera taurianova. Ce a spus doamna nu sunt mituri.

    • Octav, tocmai discutasem cu un calabrez stabilit in Petrila HD, un băiat de 27 însurat cu o romîncă , copil și altul pe drum ; e foarte încîntat de viața din Romania , spune că noi nu avem probleme față de italieni ; in Calabria, zicea , ieși afară dar nu ști dacă te întorci …

      • Imi pare rau de ce se întâmpla acolo, eu am postat un jurnal de vacanta si in zona in care am fost noi, am doar cuvinte de lauda… eu încerc sa iau partea frumoasa a lucrurilor si nu am prejudecăți legate de un loc, ca dovada ca noua ne a plăcut enorm si ne-am si întors dupa 2 ani.

  4. Ce virginitate e aia cînd ei au distrus toată fauna. Urși și lupi nu mai există de zeci de ani iar cerbi și căprioare doar în rezervații 3-4 bucăți
    Calabria e foarte frumoasă dar trebuie să fii mereu atent la ce vorbești cu cine vorbești și cum te comporți că doar ești în Calabria unde sa născut n’drangheta

    • Eu am postat un jurnal de vacanta si ce am văzut, a fost minunat – ma refer la coasta calabriei, la acea mare minunata … si noi in tara avem inca păduri virgine dar fff mult a fost distrus nu? Asta nu ne împiedica sa vorbim frumos de România – ultima zona virgina din Europa nu? Sper ca a plăcut descrierea vacantei macar ….o zi buna

  5. Buna, in primul rand felicitari pt articol chiar mi-a fost de ajutor 🙂 Spune-mi te rog frumos daca se poate ajunge din Capo Vaticano pe insula vulcanica? Sau se pleaca doar de la Tropea? (parca am vazut ca e port in Tropea!?!) Noi am dori sa facem un straseu de o zi pe insula, eventual poate sa urcam pe munte, dar am inteles ca e mai bine sa iti iei o noapte acolo pe insula ca altfel nu reusesti sa te intorci. Este riscant urcatul pe munte, cum ti s-a parut? :d Si altceva legat de aceasta, se pleaca doar in excursii organizate pe insula sau se poate pleca si individual ? Noi am dori sa ne luam cateva zile mai intai sa stam la Capo Vaticano iar apoi pe final sa mai stam cateva si in Tropea ( vom fi fara masina) venim din Ro cu avionul, cum este transportul in comun intre aceste orasele? Multumesc anticipat!

Lasă un comentariu