Risotto cu anghinare


Cum am specificat in postul precedent, in seara asta va voi prezenta risotto cu anghinare. In Italia se foloseste foarte mult anghinarea si in diferite variante. Una din ele este Risotto cu anghinare. Sper sa iti placa Ioana!

Ingrediente pentru 2-4 persoane:

– 2/4 bucati de anghinare (doar inima anghinarii)

– orez in jur 300 /350 grame circa

– sare

– ulei de masline extravirgin

– parmigiano (optional)

Risotto se pregateste foarte simplu insa secretul unui bun risotto este sa adaugati orezul uscat in compozitia pe care o doriti pentru ca el sa absoarba tot sosul. Nu se fierbe inainte ci se pregateste impreuna cu ceea ce doriti sa adaugati, asa cum am aratat si ieri in acest post.

De la anghinare (carciofi in italiana, artichokes in engleza) se foloseste doar inima…Se taie radacina (ca in poza), se inlatura foile maro / inchise si se taie exact cum am facut eu.

Sper sa fie clar🙂 mai bine nu prea stiu cum sa explic, imi cer scuze. Dupa ce a ramas partea buna a anghinarii, taiati in mici bucatele (asa cum ati facut cu ciupercile ieri🙂 ).

Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei, 2 catei de usturoi (pisati sau intregi daca aveti probleme cu digestia lor) pe care ii caliti timp de 15 secunde circa dupa adaugati si anghinarea taiata bucatele. Lasati 20 secunde sa se caleasca in tigaie dupa care adaugati o cescuta cu apa. Nu uitati de sare, cam o lingurita rasa sau depinde de gustul fiecaruia.

In acest mod anghinarea incepe sa se gateasca deja…trebuie sa dati focul mai mic (binenteles nu foarte mic) si sa asteptati in jur de 12/15 minute pentru ca anghinarea sa se inmoaie. Separat puneti o oala cu apa pe foc pentru a o adauga din cand in cand orezului. Apa trebuie sa fie mereu calda/clocotita pentru ca , daca este rece si se adauga asa in orez, se intrerupe gatirea. Multi pun in apa o lingura de Delikat pentru a-i da savoare…noi incercam sa folosim doar apa pentru a scoate in evidenta gustul ingredientelor pe care le folosim.  De exemplu ieri cu ciuperci nu mergea in nici un caz.

Dupa 15 minute in care anghinarea deja a inceput sa se gateasca, puneti tot orezul, adaugati 1 polonic sau 2 de apa clocotita si mestecati. Cand scade apa adaugati din nou pana cand orezul este gata. Cum am spus si in postul de ieri, timpul necesar pentru gatirea unui risotto este de 30 minute. De fapt ca sa fiti sigure gustati spre sfarsit. Cand este gata, daca doriti puteti presara deasupra si un pic de parmigiano pe care trebuie sa il lasati sa patrunda orezul dar in tigaie (nu in farfurie) si sa nu amestecati compozitia pentru un minut. 

Si iata si risotto cu carciofi!!! Anghinarea este foarte buna la ficat (contine mult fier), inima si rinichi deci mancati cu incredere. Este si gustoasa daca este preparata cum trebuie.

Va urez pofta buna si va astept cu feedback-uri dupa ce il veti gati🙂.

19 thoughts on “Risotto cu anghinare

  1. Gata, cu prima ocazie cand merg la cumparaturi iau anghinare si fac. Sper sa ma descurc cu curatatul, n-am mai „operat” nicicand vreo anghinare😛

    Mersi pentru „dedicatie”!🙂 Pup

  2. Multumim pentru retete. Eu sunt curioasa , ce gus are anghinarea? In Spania le vedeam mereu in magazin, li se zice : alcachofa, dar nu am indraznit niciodata sa cumpar, sunt pretentioasa la mancare….

    • mie imi place mult gustul…normal este amarui dar trebuie sa cureti foile maro si sa ajungi la verde/verde deschis. Gatit in orez sau pasta…sau pur si simplu in tigaie are un gust destul de bun…cel putin mie imi place. Se gaseste si in ulei de ex taiat in 2 sau in 4, cum sunt de ex muraturile la noi…si in acel caz sunt delicioase!

    • binenteles trebuie gatita…cel mai simplu asa este: ulei, usturoi, calite in tigaie 15 minutele…apoi le adaugi in orez sau ceea ce vrei. Evident nu se pot folosi chiar in toate tipurile de mancare insa o data incearca, poate iti place🙂

  3. Interesanta reteta! Nu am mancat niciodata anghinare, doar am baut ceai si stiu ca era foarte amar. Dar la ceai cred ca foloseam frunzele…vad ca tu folosesti aici radacina. Am vazut multe retete italiene cu anghinare, deci ese foarte consumata acolo, nu? O sa caut si eu in magazine sa incerc….

    • Da…se folosesc in foarte multe feluri si in viitor voi publica si alte retete ca sa vedeti cat de simple dar gustoase sunt. Si in plus si sanatoase🙂
      Da in Italia este foarte consumata, si copiii mananca.
      Foile sunt amare dar sunt bune oricum pentru ficat, rinichi, inima etc. Insa de obicei in mancare se foloseste inima anghinarii (radacina cum ai spus tu).
      Te pup

  4. Pingback: Tort (verde) de anghinare… « DELICII

    • Buna Iuliana :)…sorry e intarziere insa nu am mai intrat de mult pe blog…vorbesti serios? Adica ai facut-o si ti-a iesit? Si ti-a si placut? te intreb pentru ca anghinarea e mai dificila in general si nu place din prima🙂
      Mersi de vizita, o seara cat mai frumoasa!

      • ar trebui … am tot citit de gustul rafinat al anghinarei … banuiesc insa ca este amara nu-i asa?

      • Da , gustul este amar la baza dar trebuie gătita iar foile maro inlaturate! După care o găsești in diferite feluri! In Italia se consuma foarte mult si o găsești si in ulei- cum ar fi ciuperci in ulei numai ca e vorba de anghinare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s