Utile si nu numai


Primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre bucataria italiana este ca probabil, nu stiti mult – ca si mine acum 5 ani🙂.

Bucataria si preparatele italiane inseamna mult mai mult decat stiu persoanele care traiesc in afara Italiei si asta pentru ca exista multe preconceptii care nu fac altceva decat sa creeze confuzie. Eu personal aud foarte des comentarii sau pareri de genul: italienii mananca doar pasta si pizza, aia nu e mancare sanatoasa ci grasa…etc. Multe localuri si lanturi de restaurante americane sau englezesti au „adaptat” – mai bine zis schimbat cum au vrut sau cum a cerut piata modul de preparare al pastelor nerespectand pas cu pas retetele originale (exemplu – Spaghetti with meatballs nu exista in Italia in schimb in UK da🙂 )

Ei bine nu este asa si toti prietenii romani care ne viziteaza si gusta din bucataria noastra, raman uimiti de varietatea ei, de modul cum se prepara si de simplitatea ei. Noi mancam pasta de maxim 2 ori pe saptamana si multi mananca asa. Paranteza – mancam si mancare romaneasca binenteles, sotul meu este un fan.

Cine cunoaste arta bucatariei italiene nu stapaneste doar stiinta de a gati mii si mii de retete  variate, ci ajunge sa inteleaga  o noua abordare a prepararii mancarurilor si a modului de a manca. Secretul delicioasei bucatarii italiene de fapt sta in genuinitatea produselor folosite…sunt foarte multe tipuri de mancare italiana care de fapt sunt foarte sanatoase in contrast cu ceea ce se spune si ceea ce se crede in general. Stiati ca in Italia nu exista masa fara legume? Pot fi legume la gratar, legume in minestrone sau salate. Ei tot timpul mananca legume in toate formele ei…Si a propos de asta, am vazut acum cateva luni la TV un reportaj despre Jamie Oliver si calatoriile lui culinare in Italia in care povestea cat a fost de socat sa intre intr-o gradinita italiana (copii de varste cuprinse intre 2-4 ani) si la intrebarile referitoare la „ce leguma este asta”, toti copiii sa ii raspunda absolut corect si fara a face greseli. Si nu se referea doar la rosii si la cartofi, a luat in  mana asparagus, anghinare (foarte populara aici), telina, sfecla rosie…adica nu clasicele legume si copiii le stiau pe toate pe rasuflate. A ramas socat pentru ca,  in UK (povestea el) copiii la gradinita dar si scoala, confunda ardeiul gras sau cartoful cu rosia si viceversa. Am facut o mare paranteza sorry🙂.

Deci, revenind, va spuneam ca totul incepe cu ingredientele pe care trebuie sa le folositi. Pentru a manca bine si sanatos, trebuie sa aveti la dispozitie pasta de calitate, ulei de masline, ceapa, usturoi, carne proaspata , peste si fructe de mare. Pentru condimentare se foloseste busuioc, rozmarin, oregano, patrunjel… Trebuie evitate  branzeturile cremoase care des sunt folosite pentru a gati si condimenta sosuri, aveti nevoie doar de un pic de Parmigiano, Grana Padano sau Pecorino  care se adauga pe paste la sfarsit. Cele mai bune mancaruri sunt pregatite foarte simplu insa nu  faceti greseala de a le numi “banale”… in acest fel nu tineti cont de prospetimea ingredientelor si de modul lor de a le pregati. De ce mancarea italiana este iubita asa de mult? Pentru ca este accesibila tuturor si foarte usor de preparat atat in restaurante cat si acasa.

Exista multe reguli nescrise care sunt impamantenite in obiceiurile culinare italiene  si as vrea sa va mentionez si voua cateva:

–          Mancati doar fructe si legume de sezon. Exemple: asparagus in primavara, ciuperci in toamna, varza iarna, iar rosiile, dovleceii si ardeiul gras vara. Portocale si citrice iarna, cirese si capsuni in primavara/vara samd.

–          Incercati sa consumati produse locale – este inutil sa comandati un risotto de ciuperci la Napoli si pizza la Milano…sunt si exceptii evident, insa este important acest aspect cand sunteti in Italia.

–          Incercati sa cautati o combinatie armonioasa de ingrediente si sa evitati combinatiile care nu au legatura, exemplu: peste cu branza (parmiggiano sau alta) nu se amesteca niciodata chiar daca vorbim de pasta.  Sau branza pe sosurile de usturoi la fel nu merge. Sunt si exceptii evident insa foarte putine. Ciuperci cu branza nu merg impreuna dar poate intr-o salata da (parmiggiano ras).

–          Cursul unei mese trebuie sa fie unul armonios, de exemplu, aceea care incepe cu peste la antipasti, trebuie sa se termine tot cu peste si nu carne.

–          Pasta de obicei se mananca “al dente” insa sunt exceptii  si ma refer la ravioli, tortellini si pastele umplute care de obicei trebuie sa respecte timpul de fierbere.  Pasta “al dente” in Nordul Italiei nu este acelasi lucru cu pasta “al dente” ce se consuma in Sudul Italiei pentru ca acolo este foarte  mult “al dente”🙂, ei asa o mananca. (NB: 75-100g este gramajul normal pentru o persoana)

–          Este important sa imbinam diferitele (sutele daca nu mii) tipuri de pasta cu sosul  corect. Este dificil cu siguranta sa stiti mereu tot insa pastele lungi (spaghetti, linguini, bucatini) merg de obicei cu sosul de rosii, sosul pesto sau sosul de usturoi, in schimb cele mici, scurte (penne, rigatoni) merg imbinate cu sosuri mai “grele” (ca sa spun asa) gen ragu. Sunt si exceptii evident, carbonara merge atat cu spaghetti cat si cu penne.

–          Este important sa nu preparati foarte mult sos si sa nu incarcati pastele…sosul trebuie sa fie exact cum este dressingul pentru salata.

–          Cappuccino se bea doar dimineata, niciodata dupa mesele principale. Cafeaua – espresso – se bea dupa fiecare masa si de obicei este ristretto.

–          Nu mancati painea cu paste sau spaghete.

Ca o paranteza…stiati ca foarte multi critici si istorici considera bucataria franceza ca fiind derivata din bucataria italiana? si va spun si de ce: cand Caterina de Medici s-a casatorit cu viitorul rege al Frantei in 1533 a luat cu ea la Paris intreaga trupa de bucatari toscani de la curtea De Medici si in acest mod a revolutionat bucataria franceza care a devenit mult mai rafinata dar si un pic mai grea parerea mea🙂.

Sper ca prin aceste articole pe care le scriu, sa va deschid un nou orizont in ceea ce priveste bucataria italiana prin micile secrete pe care o sa incerc sa vi le impartasesc destul de des. Daca vreti sa ma/ne intrebati ceva, nu ezitati sa o faceti si vom incerca pe cat se poate sa va raspundem.

spaghetti, bucataria italiana, alimentatie sanatoasa, peste, Jamie Oliver, Parmigiano, Grana Padano, pizza, risotto cu ciuperci, Napoli, Milano

2 thoughts on “Utile si nu numai

  1. Lucruri interesante despre bucataria italiana…asa se stiu si foarte multe chestii gresite despre bucataria spaniola, si am cunoscut-o pentru ca am locuit in sudul Spaniei cativa ani.
    Frumos articol….multumesc!🙂

    • da ai dreptate, asa este…faptul ca locuiesc aici m-a ajutat sa cunosc indeaproape multe despre secretele culinare italiene si cu ajutorul sotului meu, as vrea sa le impartasesc si altora. Iti multumesc pentru vizita si comentariu, o seara buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s