Despre finger food


De mult vroiam sa scriu despre finger food…iata ca in sfarsit am prilejul!

Buna seara dragii mei…Incep direct: termenul de Finger Food a fost introdus oficial în lumea culinara profesionala în februarie 2002 in timpul Expo-Gast care se tine in Salzburg. Practic finger food introduce un nou concept in gastronomie, un concept care se traduce cam asa: degustarea diferitelor tipuri de mancare “cu varful degetelor”… un fel de bufet dar in miniatura.Despre finger food

Conceptul de finger food s-a nascut in Anglia si s-a difuzat cu rapiditate in toate tarile europene si nu numai. Dar ce este de fapt mancarea Finger Food?

Este o chestiune de gust, un mod de a manca direct cu ajutorul mâinilor alimente mici, de preferință dintr-o singură mușcătură. De obicei, alimentele folosite pentru prepararea Finger Food-ului sunt combinate tinand cont de contraste (dulce / mai dulce, sarat/mai sarat, moale /crocante, dulce / sarat, etc). Nu necesita timpi de execuție excesiv de lungi iar usurinta in a pregati aceste feluri este fenomenala. Insa trebuie sa se tina cont de armonia gusturilor, simetria formelor, de prezentarea vizuala si nu in ultimul rand de placerea pe care o avem in a degusta aceste mici minunatii.

Finger food-ul poate fi servit oriunde, indiferent ca este vorba despre un bar provincial, un bar chic situat in centrul orașului sau un restaurant de clasa. Important este sa tinem cont de cateva aspecte importante: calitatea si prospetimea ingredientelor de sezon, de armonia culorilor si a gusturilor, de tipul de eveniment pe care vrem sa il pregatim. Dimensiunea bucatelor este mica iar ca o paranteza – asta este o caracteristica intalnita des in gastronomia italiana, iata cateva exemple banale: bruschettele toscane, focaccinele din Liguria sau Chicchetti din Veneto etc.

Deci in concluzie, finger food se prezinta in cantitati mici si variate, se prezinta in diferite moduri – in mici farfurii sau in linguri mai mari din care se poate servi (vedeti pozele de mai jos), in pahare sau cutiute din plastic sau pur si simplu direct din taviile unde portiile sunt asezate cu atentie folosind scobitori pe loc de furculite.

In domeniul gastronomic au fost impuse anumite si reguli de catre mai marii in ale bucatariei si as vrea sa va prezint si eu cateva:

– Conceptul de finger food se poate gasi in orice restaurant si in orice tip de catering

– Finger food este este o mica “gustare” gastronomica ce poate fi „degustata” cu degetele in ”one bite” cum spun englezi

– Finger food ajuta sa ne dezvoltam creativitatea fara a cere prea mult timp de preparare

– Poate fi realizata Vegan /raw vegan, vegetarian sau poate fi gatita, cu peste, carne, diferite sosuri sau creme

– Finger food este un mod de a gati dand frau liber imaginatiei, interpretand gastronomia clasica, motiv pentru care putem defini acest concept ca cea mai clara expresie de gust echilibrat

– Atentie, finger food nu este o reteta de dimensiuni simplificate

– Finger food-ul se creeaza tinand cont de o logica precisa si cum spuneam mai sus, este foarte important echilibrul culorilor si al formelor si conceptul de sarat/mai sarat, dulce /mai dulce, moale /crocant etc.

Este foarte frumos ca sa spun asa pentru un Chef sa se dedice acestui tip de a gati deoarece reuseste sa dea frau liber imaginatiei si ego–ului sau – stiti si voi ca marii bucatari sunt maniaci al protagonismului, dealtfel acelasi lucru pot spune si despre sotul meu🙂. Glumesc, sotul meu nu este un chef faimos si nici macar chef de meserie, gateste doar acasa si de multe ori inventeaza sau gaseste fel si fel de idei de a prezenta si pregati mancarea. Va pun poze din arhiva personala si de la cateva nunti unde am participat in acesti ani, sper sa va placa si sa va inspire!

Astazi exista foarte multe carti, bloguri, site-uri internet care va dau idei sa creati apetizers/antipasti fara prea multe eforturi. In acest fel succesul petrecerei sau evenimentului pe care il pregatiti va fi asigurat, va garantez!

O seara buna va doresc!!!

bruschette de somon afumat, patrunjel maruntit si ulei de masline

???????????????????????????????

Bucatele de ton date usor in tigaie cu ulei da masline, adaugat pesto de patrunjel, usturoi si ulei de masline
DSC07554

paharele umplute cu somon afumat si branza philadelphia pe picior de telina

DSC07560

pachetele de bresaola umplute cu branzica philadelphia sau robiola, legate cu fire de arpagic???????????????????????????????

Grissini de prosciutto crudo sau mortadella (sau cu ce va place)DSC08518

„frigarui” de mozzarelle mici, rosioare si busuioc
DSC08519

Cocktail de creveti in paharel
DSCN2729

cosulet facut la cuptor din parmigiano topit, bacon si ciupercute taiate in cuburi si date in tigaieIMG_0657

flori de dovlecel umplute cu jambon si branzica (gen cascaval sau dupa gust)si date la cuptorIMG_0715

panna cotta cu dulceata de cireselore

paté de jambon pe pat de salata verde si dulceata de glicinalory

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s