Stiati ca…


Aceasta rubrica am creat-o din dorinta de a va face cunoscut (probabil multi dintre voi cunoasteti) curentul Slow food si beneficiile pe care acest mod de viata le poate aduce.

A manca divers si sanatos, a respecta ritmul de mancare mai lent, a sta  IMPREUNA la masa si a schimba 2-3 cuvinte cu prietenii si familia este cu siguranta un moment foarte placut din viata noastra. In apararea acestor valori, s-a nascut in Piemonte in 1986 (localitatea BRA) asociatia Slow food Arcigola (fundator Carlo Petrini) care are ca obiect principal anularea obiceiurilor culinare care tind sa “omoare” placerea de a sta la masa si placerea de a consuma mancare sanatoasa. Dupa 3 ani, miscarea s-a internationalizat dand viata Miscarii Internationale Slow food. Tot in localitatea Bra a luat nastere prima universitate gastronomica din lume.

Conceptul de Slow Food s-a nascut cum spuneam mai devreme pentru a contrasta modelul alimentar Fast Food si in mod particular ca un protest impotriva deschiderii unui McDonalds langa Spanish Steps la Roma in 1986 . De atunci “Slow food” a devenit o organizatie globala prezenta in 132 tari cu peste 100.000 membri al caror tel este de a promova mancarea buna, curata si “fair food”, transformand in acest fel modul nostru de viata si de a consuma mancare. Exista foarte multe activitati in acest sens care incearca sa educe populatia si sa inspire si cautand pe Google puteti avea acces la mult mai multe informatii.  Acest curent implica regasirea unui ritm de viata mai putin frenetic, ritm ce poate da spatiu micilor placeri existentiale  (ca de exemplu a  cina sau a lua pranzul in compania familiei) dar si unui mod sanatos de a manca in respect cu traditia culinara si cu produsele autohtone, locale.

Putem spune ca acest curent popular a incercat si incearca neincetat sa reinterpreteze  bucataria traditionala cu ajutorul produselor si a ingredientelor de excelenta , favorizand in acest mod nasterea si propagarea micilor producatori si a asociatiilor agricole locale.

Cititi aici Manifestul Slow Food.

Schimbarea atitudinilor alimentare nu este imposibila…o mai buna atentie in a manca sanatos, o mare mare atentie la alegerea produselor si a alimentelor  prezente pe piata si nu in ultimul rand la placerea de a fi impreuna cu cei dragi la masa cu un pahar de vin.

Noi incercam mereu sa consumam produse locale, alimente de sezon si va spun sincer ca sotul meu care este italian, de fiecare data cand mergem in Romania consuma  doar mancare romaneasca si vin romanesc…iar el este originar tot din Piemonte, de unde vine acest curent dar care este si locul unde s-a nascut unul dintre cele mai bune si apreciate vinuri din lume – BAROLO (considerat “the king of wines”). Prin retetele pe care publicam, am vrea sa va transmitem si voua aceasta placere a noastra de a sta la masa, singuri sau cu prietenii si de a gati mereu feluri de mancare sanatoasa si gustoasa.

barolo, slow food, alimentatie sanatoasa, produse locale

4 thoughts on “Stiati ca…

  1. „…sotul meu care este italian, de fiecare data cand mergem in Romania consuma doar mancare romaneasca si vin romanesc…”
    …ca oricare globe-trotter veritabil, care stie sa absoarba „culoarea locala” prin toate simturile.
    (Dealtfel, are si bucataria romaneasca cu ce sa se laude, si parca NICI podgoriile romanesti nu se fac de rusine…)

  2. Multumesc pentru comentarii, apreciez foarte mult🙂 si chiar imi plac! Da, bucataria romaneasca este foarte buna si cel putin de sotul meu apreciata la maxim. De mine nu mai spun..:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s