LASAGNA


Buna ziua dragilor si PASTE FERICIT!

Ma uit la data ultimului post si imi vine sa plang de nervi ca a trecut asa de mult de cand am scris ultima oara si imi cer scuze de urarile intarziate. Eh, intre timp a fost Pastele Catolic si l-am avut pe tatal meu aici vreo 5 zile, a fost si Pastele nostru si iarasi a fost munca , multa munca fir-ar sa fie!  Traim in secolul vitezei si parca nu mai avem timp pentru noi, pentru cei de langa noi, pentru scris si pentru visat! Insa TREBUIE sa ne facem timp  pentru noi insine, trebuie sa gasim acel compromis in viata noastra care sa ne permita sa traim un pic MAI BINE…

Si gata cu aceasta mica introducere care de fapt este o incercare de a-mi cere scuze pentru faptul ca am lasat asa de mult timp pana la acest articol. Azi am hotarat sa public o reteta foarte ceruta , reteta mai complicata insa foarte gustoasa… reteta pe care am facut-o chiar de curand cand tatal meu a fost aici –  LASAGNA!!! Ca sa pot scrie despre Lasagna, trebuie sa va povestesc despre cum se face sosul Bechamel si cum se face RAGU-ul. Abia dupa aceste 2 “retete” voi trece la lasagna deci azi articolul va fi mai lung decat de obicei. Din aceasta cauza voi publica mai multe poze intr-una…:)

Incep deci cu primul sos care trebuie pregatit inainte de toate: acesta este RAGU-ul de carne. Probabil multa lume cumpara sosul deja facut, exista pe piata cu siguranta, insa noi preferam sa il facem in casa chiar daca acest lucru necesita mult timp.

Ingrediente RAGU (6/8 persoane):

–          Carne tocata de vita (600 gr)  + carne tocata de porc (200 gr). Proportiile sunt libere deci puteti varia.

–          200 gr. de carnati

–          400 gr de suc de rosii ( pelate)

–          Usturoi

–          Sare

–          Salvie

–          Rozmarin

–          Dafin proaspat

–          Piper (o ½ lingurita)

–          O tulpina de telina

–          O ceapa

–          Un morcov

–          Un cuisor

–          ½ sticla de vin rosu invechit sec (nu acidulat sau demisec)

–          Parmigiano ras

–          ulei de masline

Taiati morcovul, telina si ceapa foarte foarte fin (le puteti da cu mixerul usor insa nu lasati sa devina pasate) dati-le la calit (la foc mare) intr-o tigaie  in care in prealabil ati pus 2 catei de usturoi.  Odata ce vedeti ca ceapa a devenit aurie, puneti carnea in aceasta ordine: mai intai carnea de la carnati (scoateti carnea) pentru ca este cea mai grasa, dupa puneti carnea de porc si la sfarsit carnea de vita. O sa ma intrebati de ce mai intai carne de la carnati si de porc: sunt mai grase decat cea de vita si in acest fel , grasimea iese din carne si da gust compozitiei. Este un mic truc pe care l-am invatat de la mama sotului meu. Lasati  cam 10 minute sa se caleasca toata carnea impreuna cu legumele. Adaugati INCET un pahar de vin pentru ca daca o faceti rapid, atunci vinul va fierbe si nu trebuie. Dupa ce ati pus primul pahar, adaugati rozmarinul, salvia, dafinul si cuisorul daca se poate toate intr-o legatura si dati focul  incet. Ultimul ingredient care il adaugati este sosul de rosii. Acoperiti si lasati sa se coaca.

Dupa 30 minute, controlati compozitia si adaugati restul de vin…atentie, compozitia trebuie sa fie mereu in sos si nu uscata insa nu trebuie sa fiarba!!! Gatitul acestui sos dureaza in jur de 2 ore (depinde si pentru cate persoane gatiti) insa este important ca din cand in cand sa controlati totul pentru a nu lasa ragu-ul sa se usuce.

Daca este nevoie puteti adauga un pahar de apa. Odata ce sosul este facut scoateti legatura de rozmarin, salvia si dafin. Puteti pregati acest sos si cu o zi inainte de lasagna pentru ca ia ceva timp🙂. Noi am pregatit un sos pentru cel putin 2 tavi de lasagna (cred ca se vede din poze cat de mult am facut) insa cel care a ramas l-am pus in mici paharele de plastic la congelator! In acest mod avem vreo 4/5 portii de ragu gata facut pentru spaghetti bolognese…si asta cand n-avem chef de gatit sau cand avem oaspeti neasteptati la cina🙂. Un mod usor de a economisi este si acesta. 

Trecem la a doua parte: sosul BECHAMEL. Bechamel se poate cumpara insa cum va spuneam mai sus, noi il facem in casa pentru ca oricum nu este greu deloc. Exista 2 moduri de a face bechamel insa va voi spune cum il facem noi.

Ingrediente Bechamel:

–          1 1/5 sau chiar 2 lt de lapte

–          150/200 gr de unt

–          150/200 grame de faina

–          Nucsoara

Daca sunt 100/150 gr unt si faina atunci 1 litru si ceva de lapte…daca puneti 2 lt de lapte atunci 200 gr de restul de ingrediente. Se topeste untul intr-o oala mai mica sau o tigaie adanca. Se adauga faina incet incet si se amesteca pana cand devine o mica mingiuta🙂. Intr-o oala mai mica incalziti laptele pana la fierbere dupa care il adaugati peste compozitia de faina si unt si amestecati pana se amalgameaza incet incet.

La sfarsti adaugati un pic de nucsoara. Nu fiti zgarciti cu bechamel-ul, faceti chiar mai mult decat trebuie- mai bine sa aveti mai mult decat sa ramaneti fara sos la lasagna.

Ultima parte se refera la pasta Lasagna. Luati cam 20/25 patrate de lasagna (va spun la ochi insa puteti numara voi) si dati-le in apa fierbinte pret de 1 minut si nu mai mult intr-o oala mare…

dupa acest minut schimbati apa fierbinte cu apa rece si lasati-le acolo pana aveti restul de ingrediente pregatite. Timpul de coacere ar fi mai mare dar trebuie sa considerati faptul ca veti pune tava de lasagna la cuptor deci pasta oricum se va gati. Puteti face 3 sau 4 straturi, noi preferam maxim 3 ca lasagna sa ramana “uda” si nu uscata, seaca.

Luati o tava mare si ungeti-o cu unt. Adaugati primul strat de bechamel, dupa un pic de sos RAGU si ultima este pasta cat sa acopere compozitia.

Procedati asa cu celelalte 2 straturi – un strat de bechamel, unul de ragu si altul de pasta etc. Deasupra ultimului strat de pasta puneti bechamel, ragu si parmigiano ras.

SFATUL bucatarului (adica al sotului): ultimul strat de bechamel si ragu sa fie oarecum mai mare decat celalalte deorece din punct de vedere estetic lasagna arata mult mai bine🙂, parol!

 Se da la cuptorul in prealabil incalzit la 180°C timp de 30/35 minute. GATA CU LASAGNA! Sa imi povestiti daca ati facut sau daca ati vrea sa faceti…este atat de delicioasa incat mi-a venit din nou o poftaaaaaaaaaaaaa….

BUON APETITO!

16 thoughts on “LASAGNA

  1. Asteptam de multa vreme sa scrii din nou si reteta de lasagna . Stiam ca e complicata, pardon e mult de munca, dar eu nu mananc decat pui si verdeturi. Asa ca m-ar interesa cum ar fi o varianta cu carne de pui sau legume🙂
    Arata senzational!
    Te pup!

    • si eu te pup!!! pai in loc de ragu de carne pui legume taiate mici cubulete gen ratatouille…deci respecti acelasi tip de reteta numai ca in loc de carne pui legumele calite in sos de rosii…sau o poti face cu pesto🙂

  2. Pingback: Melanzane alla parmigiana… « DELICII

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s