Ratatouille de legume


Zilele trecute am gatit o reteta (iarasi) extrem de simpla insa foarte buna in perioada aceasta…fiind vorba de perioada Craciunului cand sunt si vor fi  mese peste mese, a manca doar legume din cand in cand nu va poate face decat bine🙂.

Ratatouille de legume este un fel de tocanita de legume, dar mult mai simplu (cred) de preparat. Deci, iata ingredientele:

– cartofi

– dovlecei verzi

– morcov

– ceapa (rosie)

– usturoi

– ardei gras

– vinete

– ulei de masline

– sare

Stiu, vinetele, ardeii si dovleceii nu sunt de sezon dar cateodata se pot folosi, avem nevoie🙂. Noi facem in felul urmator: mai intai taiem ceapa mai mare si impreuna cu usturoiul tocat le adaugam in tigaie cu o lingura (chiar lingurita) de ulei de  masline. Asteptam sa se caleasca – nu trebuie sa devina maro nici unul dintre ingrediente ci doar „blonde” sau aurii cum spune Luison – si dupa adaugam cartofii taiati rondele mai maricele.

Dupa alte 2 minutele circa, se adauga o jumatate de ceasca de apa si se acopera cu un capac pentru inca 5/7 minute. De ce? pentru ca in mod normal cartofii se gatesc mai greu decat celelalte legume. In acest moment, adaugati toate celelalte legume taiate cuburi, adaugati jumatate de lingurita de sare (eu pun groasa marina) si acoperiti cu un capac pentru 30 minute fara a adauga insa apa in acest stadiu – legumele contin foarte multa apa oricum.

Trecute cele 30 minute, este  insa necesara adaugarea unui paharel de apa (1/2) dupa care mai lasati compozitia pentru inca 10/15 minute.  Eu am uitat din pacate sa cumpar dovlecei verzi si de aceea in poza nu apar😦 , mea culpa insa in mod normal trebuie. Cand este gata se serveste in farfurie si dupa gust se poate adauga rosmarin, busuioc sau patrunjel tocat pentru a aromatiza compozitia. Cam asa ca in poza! O reteta simpla, buna de post si nu foarte calorica (Cami, te invit la gatit).

Si pentru ca a fost scurta prezentarea, in seara asta va mai propun ceva: bruschette cu somon afumat. Bruschetta este considerata un „antipasto” sarac al bucatariei italiene care se poate crea in mii si mii de feluri, important este ca uleiul de masline sa fie de cea mai buna calitate. Noi mereu cream bruschette variate si voi reveni cu alte retete pe viitore. Deci , se taie painea in feliute mici, se tosteaza intr-o tigaita, se ung feliile cu un catel de usturoi pentru a le da gust si la sfarsit se adauga somon afumat taiat mic si un pic de patrunjel. Sunt yummy yummy…bune pentru un antreu si credeti-ma ca va salveaza la gatit cand apar oaspeti pe neasteptate pentru ca se pregatesc in 2 minutele (am avut somon insa puteti folosi ciupercute, rosioare, masline tocate, imaginatie sa aveti🙂 ) si impresioneaza pe toti. Parol! 

Va urez pofta buna si ne auzim la urmatoarea reteta!

4 thoughts on “Ratatouille de legume

  1. Eu mananc in fiecare week-end aproape bruschette, doar ca traind in Spania o perioada, fac varianta spaniola cu rosii , oregano, etc. Am vazut si variantele frantuzesti la televizor. Oricum ar fi, ai dreptate, aceste antreuri sunt extraordinare .:)

    • bravo! noi facem cu absolut orice…masline tocate, rosii + usturoi e cea clasica, ulei de masline + sare (ador uleiul de masline) si lista poate continua! Ma bucur ca ai poposit pe blogul meu! o seara buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s